top of page

CO JE TAKTICKÁ PRVNÍ POMOC (TAKTICKÁ MEDICÍNA)

Když se řekne taktická první pomoc, je to pro mnoho lidí synonymem „armádní první pomoci“ nebo první pomoci, kde se používají speciální pomůcky pro poskytování péče. Ještě čas od času se stane, že si někdo myslí, že tyto pomůcky se smí používat pouze v armádě a vyškolenými vojáky. Samotné konkrétní úkony i pomůcky jsou ale velmi podobné nebo přímo totožné s tím, co se aplikuje v civilním prostředí. Jde především o tu taktiku ve chvíli, kdy situace není bezpečná a máte málo lidských i materiálních zdrojů.

 

O taktické první pomoci si lze přečíst i v českém jazyce na mnoha stránkách, často se ale jedná o texty okopírované, kde se používají slovní spojení, která ale musí být dále rozvedena, protože si čtenář nemusí umět představit, co oním textem bylo vlastně myšleno.


V ČR ještě v době mého studia při Univerzitě obrany (kolem roku 2010) byly informace o taktické první pomoci poměrně různorodé. Byl to například kurz Urgentní péče v poli, BARTS (Battlefield Advanced Resuscitation Techniques and Skills) a BATLS (Battlefield Advanced Trauma Life Support) pro zdravotníky. Pro laiky to pak byl kurz CLS (Combat Life Saver), který každý učil, jak se mu zachtělo nebo Kurz první pomoci v poli. Dnes je tato výuka naštěstí už sladěna tak, aby se (alespoň ty certifikované) kurzy držely stejných postupů.


TCCC

Tím se konečně dostaneme k té taktické první pomoci a medicíně, i když přesnější české označení by bylo asi „taktická péče“. Nějaká zdravotnická péče byla poskytována už před vznikem dnešních moderních a účinných postupů. Z analýzy příčin úmrtí vojáků US ARMY ale vyplynulo, že relativně vysoký podíl vojáků by bylo možné pravděpodobně zachránit (především se jednalo o neošetřená nebo špatně ošetřená končetinová krvácení a tenzní pneumotorax), pokud by byla péče poskytnuta správně a především včas. TCCC (Tactical Combat Casualty Care) je protokol, podle kterého se ošetřují ranění při vedení bojové činnosti. U zrodu TCCC bylo v roce 1993 velitelství speciálních operací pod Ministerstvem obrany USA. V roce 1996 pak kapitán F. K. Butler a podplukovník J. Hagmann představují první oficiální doporučené postupy v časopise Military Medicine. V roce 1999 pak do čtvrtého vydání publikace PHTLS (PreHospital Trauma Life Support) byla zahrnuta kapitola o TCCC. Od té doby se postupy TCCC měnily a zdokonalovaly. Byly zřízeny pracovní skupiny, které dodnes na základě zjištěných dat a zkušeností postupy aktualizují. Tyto aktualizace pak vydává odborná komise pro TCCC.

 

Kurzy TCCC

Výhodou je, že kurzy a postupy TCCC jsou použitelné jak pro laiky, tak i pro profesionální zdravotníky. Výuka TCCC je pro tyto účely rozdělana na 4 úrovně (Tier 1-4). Tier 1 zahrnuje jednoduché dovednosti, které mohou aplikovat všichni bez ohledu na své vzdělání a působení. Tier 2 je určena pro zdravotnické laiky, ale zároveň členy ozbrojených složek (Combat Life Saver) a zahrnuje více vyučovaných dovedností (například dekompresi hrudníku jehlou). Tier 3 je určen pro profesionální zdravotníky (lékaři, zdravotní sestry, záchranáři) a zahrnuje například zajištění žilního vstupu a podávání léků do žíly. Úroveň Tier 4 má pak v ČR jen hrstka lidí, vyučuje se v zahraničí.


Zde ke stažení oficiální skill sets z roku 2024:


Samotný kurz TCCC je pak dále rozdělen ještě na 3 fáze poskytování péče. V každé fázi jsou zahrnuty jiné úkoly. Tyto fáze jsou stanoveny z důvodu bezpečnosti. Čím větší je nebezpečí, tím méně úkonů se provádí. Nebudeme je zde rozebírat podrobně. Jsou to:


  • CUF (Care Under Fire): ošetření pod palbou protivníka

  • TFC (Tactical Field Care): ošetření mimo dosah palby

  • TACEVAC (Tactical Evacuation Care): evakuace, ošetření během evakuace

 

Ve fázi CUF je (píšu velmi zjednodušeně) vyučováno pouhé naložení turniketu (raněný sám nebo s pomocí kolegy). Ve fázi TACEVAC jsou pak možnosti péče značně rozšířené (situace je bezpečnější a je zde více vycvičeného zdravotnického personálu, který má více vybavení).

 


TECC

A ještě krátce k taktické medicíně v civilním prostředí. Postupy TECC (Tactical Emergency Casualty Care) vychází z dříve vzniklých postupů TCCC (Tactical Combat Casualty Care). Výcvik TCCC je nejvhodnější právě pro osoby z řad armády.

Pro všechny ostatní je pak vhodnější kurz TECC (Tactical Emergency Casualty Care), který právě z TCCC vychází, avšak je aplikován do civilního prostředí. Zohledňuje také například dětské pacienty. Jedná se o poskytování péče v taktickém/nebezpečném prostředí. Nejlépe si takové nebezpečné prostředí lze představit například při útoku aktivního střelce. Poskytování péče podle principů TECC je také rozděleno do 3 fází. Tou první fází je Direct Threat Care (přímé ohrožení, HOT ZONE). Zde je kladen důraz především na zmírnění ohrožení, přesun raněného do krytu nebo relativně bezpečného prostředí a zástavu masivního krvácení pomocí turniketu. Všechny postupy, které jsou v této fázi, jsou stejné pro všechny úrovně poskytovatelů takové péče (nezáleží, zda jsi laik, střední zdravotnický personál nebo lékař).​ Další fáze, kde už se bere v potaz vzdělání účastníků kurzu (nebo poskytovatelů péče), jsou:

  • ITC (Indirect Threat Care)

  • Evacuation Care

 

Komise pro TECC opakovaně upozorňuje na to, že by instruktoři neměli vyučovat dovednosti mimo rámec kompetencí. Jako příklad komise uvádí právě použití dekompresní jehly nezdravotníkem.


Mnohem více informací o TCCC a TECC, popis pracovních skupin a komisí, kompletní postupy, doporučení a jejich aktualizace naleznete v odkazech níže:

99 zobrazení

Comments


bottom of page