top of page

VÝBĚR TAKTICKÉHO MEDIC BATOHU

Článek pojednává o aktuálním stavu na trhu s medic batohy. Názvem „taktický batoh“ zde myslím batohy primárně určené pro ozbrojené složky, obvykle s molle systémem na vnější straně batohu a variabilitou uspořádání vnitřního prostoru pomocí kapes a suchých zipů.

 

ROZDÍL MEZI BĚŽNÝMI A TAKTICKÝMI MEDIC BATOHY

Ty lepší batohy bývají poměrně nízkoprofilové a ve tvaru jednoduchého kvádru. Díky tomu, že tyto batohy nemají přesahující kapsy různých tvarů a velikostí, nezabírají přebytečné místo a lze je umístit do menších vozidel nebo letadel a vrtulníků. Přitom ale myslí i na jedince, kteří právě potřebují systém umístitelný i vně batohu (například pouzdra na turniket, rukavice, nosítka). Z vnější strany bývá molle systém a k batohům dostupná velká škála doplňků a pouzder.


Uvnitř batohů jsou obvykle kapsy s úchyty na snadné přenášení nebo pověšení, které k batohu přilnou pomocí suchého zipu. Stejně tak jsou uvnitř různé gumy a bungee šňůry pro připevnění materiálu, který chcete mít snadno dostupný. A to je vlastně hlavní rozdíl mezi těmito „taktickými“ batohy a batohy běžnými zdravotnickými, které mají obvykle červenou nebo modrou barvu s reflexními pruhy.


Ty taktické pak můžeme najít v barvách černá, coyote, olive green nebo třeba multicam, což je v terénu činí velmi nenápadnými. Zároveň ale bývá v horní části místo pro přidání nášivky, takže i takový batoh může na první dojem působit jako „zdravotnický“. Na běžných „civilních“ batozích není nic špatného, naopak. Na první pohled je jasné, že jsou zdravotnické, bývají poměrně prostorné, ale z mých zkušeností mohou být na zádech nepohodlné, z vnější strany na ně nic nepřipevníte, protože není jak a variabilita vnitřního uspořádání nebývá tak zajímavá jako u těch taktických batohů.


Některé taktické batohy mají dokonce IRR úpravu – snižuje odrazy v infračerveném spektru, takže maskuje vybavení před IRR přístroji na noční vidění.

 

VÝBĚR BATOHU

Pokud zdravotnický batoh přímo nedostanete jako dárek (nafasujete v zaměstnání) nebo si nekoupíte ten nejdražší na trhu, protože je nejdražší, čeká vás výběr. Počítejte s cenovým rozpětím cca 3 500 – 19 000 za PRÁZDNÝ batoh. Tyto batohy jsou drahé a neprodávají se vybavené zdravotnickým materiálem. I tak lze ale občas sehnat batoh na českých facebookových skupinách s gear nebo taktickým vybavením. Tam už jsou ceny o dost lepší, platíte ale za používané zboží.

 

Předně, při výběru se nenechte moc ovlivnit. Je důležité, aby se vám batoh líbil, dobře nosil na zádech a byl přesně tak velký, jak potřebujete. Vybírejte batoh podle vybavení. Ne vybavení podle batohu. Pokud ho vybíráte pro služební účely, velmi pravděpodobně nějaký nafasujete. Pokud ne, koupíte si svůj, ale vybavení by stejně mělo odpovídat alespoň zhruba nějakému standardu. CLS (opravdový CLS u bojové jednotky) pak nejspíš nebude mít v batohu porodnický balíček nebo většinově běžné zdravotnické vybavení z lékáren. To sice není špatné, ale u CLS se uplatní spíše turnikety, izraelské obvazy, hemostatické gázy, nosní vzduchovody, hrudní chlopně a folie na prevenci podchlazení (a to vše ve větším množství). Jiný obsah batohu bude mít člověk, který zajišťuje zdravotnické asistence na akcích. Jiné pak bude mít profesionální zdravotník. Někdo dokonce může mít jednu kapsu v batohu určenou pro svou potřebu – na drobnou zásobu jídla, vody a třeba náhradní oblečení (a to není vůbec žádná ostuda, protože ve většině případů si batoh skládáte pro sebe – vy ho budete používat). To samozřejmě nemusí platit o členech ozbrojených složek nebo dobrovolnických záchranářských organizací.

Já si vybírám velikost batohu tak, že si na papír napíšu vybavení, které chci do batohu umístit. Toto vybavení si rozkreslím do jednoduché myšlenkové mapy, takže vidím, kolik kapes bude zhruba potřeba, co v nich bude a jestli budu potřebovat vnější kapsy, které koupím zvlášť. K jednotlivým kusům vybavení pak píšu i počty. To vše mi dá poměrně jasnou představu, jestli mi bude stačit úplně malý batoh nebo bude potřeba ten největší na trhu. A dávám tam jen to vybavení, které umím a mohu použít.


VYBRANÉ BATOHY NA TRHU:

Zde už se dostaneme ke konkrétním batohům. Výběr vychází z mých konkrétních preferencí, zkušeností a všechny uvedené batohy jsem měla přinejmenším v ruce. Za jejich uveřejnění mě nikdo neplatí ani jinak nepodporuje, jde čistě o výběr batohů, které mohu s čistým svědomím uveřejnit. Dále jsou to batohy, které jsou v prodeji i v ČR nebo je s menším úsilím sehnat na českých bazarech.

 

Batohy od značky Tasmanian Tiger jsou asi nejvhodnější pro naprostou většinu uživatelů nebo čtenářů tohoto příspěvku/článku. Obsahují všechny výhody, které si lze představit – Největší škála velikostí, od mini batohu po batoh s kapacitou téměř 50 l. Největší škála barev. Většina modelů je dostupná ve verzi s IRR úpravou. Značka Tasmanian Tiger poskytuje obrovské množství doplňků (sumky, kapsy, gumy, bungee šňůry). Ty střední a malé batohy jsou za přijatelné ceny kolem 5 000. Obvykle obsahují i výrazně oranžovou plachtu, která lze připevnit jednoduše k batohu v případě, že chcete být dobře vidět. Na předních a bočních stranách batohů je umístěn systém molle – laser cut, takže není problém připevnit v podstatě jakýkoli další úložný prostor nebo poutka.

 

  • Tasmanian Tiger® Medic Assault MK II S: Objem 6 litrů. Má verzi s IRR úpravou. 700D Cordura. Lze připojit například k taktické vestě.



  • Tasmanian Tiger® Medic Assault MK II: Objem 15 litrů. Má verzi s IRR úpravou. 700D Cordura. Lze připojit například k taktické vestě.



  • Tasmanian Tiger® Medic Assault L MKII: Objem 19 litrů. Má verzi s IRR úpravou. 700D Cordura. Lze připevnit k taktické vestě.



  • Tasmanian Tiger® Medic Mascal: Objem 19 litrů. Má verzi s IRR úpravou. 700D Cordura. Navíc 4x IFAK kapsa, která lze snadno odejmout. Batoh je primárně určen pro Mass Casualty (hromadné neštěstí).



  • Tasmanian Tiger® First Responder Move On MK II: Objem 40 litrů. Má verzi s IRR úpravou. 700D Cordura. Je složen ze 2 batohů – hlavního a předního. Oba lze používat samostatně nebo připevněné na sobě jako jeden velký batoh.


  • Tasmanian Tiger® First Responder MK III: Objem 48,5 litrů. Stejný, jako předchozí batoh, obsahuje ale plachtu na batoh s velkým znakem červeného kříže a 3 boční kapsy navíc.


  • TACOPS™ M-9 ASSAULT MEDICAL BACKPACK: Rozměry 51x33x8 cm. Patří také mezi nízkoprofilové. Je poměrně oblíbený, lze zakoupit i v červené verzi. Uvnitř jsou síťované kapsy, vybavení v nich je vidět na první pohled. Patří mezi dražší – v ČR za necelých 14 000.



  • Chinook Medical - Medic Pack: V ČR je obtížně sehnatelný. Cena se pohybuje okolo 525 dolarů. Cordura 500D. Obsahuje 7 vnitřních kapes a sadu nášivek s označením vybavení (například bandage, airway, chest).



  • Mystery Ranch RATS Pack: Velmi oblíbený (ale nejdražší) batoh. Prodává se za cenu kolem 17 – 19 000 prázdný. V ČR je už hůře sehnatelný. Obsah 30 litrů. Značka Mystery Ranch je kvalitou batohů proslulá. Tento zdravotnický batoh je designován tak, aby šel veškerý obsah vyndat. Má skvělé možnosti nastavení popruhů a zádového systému, takže se nosí pohodlně i přes taktickou/balistickou vestu. Mnoho zdravotníků AČR by jej volilo jako ten nejlepší.


-------------------------------------

Na některé batohy zde nezbylo místo. Mohou být dobré, ale taky horší. Osobně mi nevyhovují batohy typu Elite Bags taktický batoh nebo Special Operations Medical Blackhawk®, který má být „navržen přesně podle požadavků zdravotníků armády“. Takové batohy už mají můj vkus příliš hluboký profil a pokud jsou naplněny materiálem (hlavně těžším), nosí se velmi nepohodlně (natož s nimi běhat v terénu).

Comments


bottom of page